Dubbat eller odubbat?

Åsikterna går ofta isär angående att köra med dubbade eller odubbade vinterdäck. Nu pratas det bland annat om att införa förbud mot dubbade däck inom storstäderna, däribland Stockholm men även Jönköping.

Dubbade däck sliter mer på vägen och gör att ohälsosamma partiklar frigörs och hamnar i luften, detta har på vissa ställen lett till en försämrad miljö för invånarna.

Fördelar med dubbat

Är det isiga förhållande ger dubbade däck bättre grepp, de kan riva upp isen på gatorna på ett sätt som odubbade inte kan. Bromssträckan brukar också vara kortare med dubbade däck vid vinterväglag. Bor du i de norra delarna av Sverige är dubbade däck absolut ett krav.

Man ska tänka på att det ofta blir en högre ljudnivå när man kör med dubbade däck än med utan. Man ska inte heller anta att alla dubbade däck ger bättre grepp på vinterväglag än odubbade. Håll dig till de kända märkena som är bevisat bra för att vara säker, exempelvis: Continental, Gislaved, Nokia, Pirelli eller Michelin.

Fördelar med odubbat

Är du bosatt i de sydligare delarna av Sverige och inte nödvändigtvis behöver göra i de allra sämsta förhållandena är odubbade vinterdäck ett mycket bra alternativ. De sliter inte lika mycket på miljön och vägarna och de är även tystare vid färd. Genom att inte ha lika hög friktion som dubbade däck så är ofta bränsleåtgången mindre med odubbat.